Heti Gondolat

Heti Gondolat

Szent György-hegy télen-nyáron

2021. december 06. - feherandras

Ha van hely a Balatonon, amit érdemes télen is felkeresni, az Magyarország egyik legszebb borvidéke, a Szent György-hegy és környéke. Mind a hegyen elhelyezkedő Kisapáti, mind a hegyről csodás kilátást nyújtó Szigliget jelentős átalakuláson esett át az utóbbi években, melyeknek köszönhetően az északi part meghatározó turisztiai célpontjává léptek elő.

Tapolcáról Badacsonytördemicre tartó Szent György-hegyet illetve Szigligetet is érintő Kéktúra útvonal az egyik legtökéletesebb hétvégi program akár a téli időszakban is. A 17 km hosszú, nagyjából 5 óra alatt teljesíthető túráról részletes információk itt érhetők el: Kéktúra 5. szakasz

kektura.jpg

Szent György-hegy bazaltorgonái valóban bakancslistára érdemes élményt nyújtanak (fotó: Kéktúra honlapja)

A környék valósággal virágzik, a Szigligeti várat felújították, számos programnak ad helyet, koncerteket, fesztiválokat tartanak, most pedig egy jégpályát is nyitottak, mely november 25-től látogatható. Érdemes felkeresni a Szigliget Várudvar Facebook oldalát, ahol minden információ megtalálható: (facebook.com/szigligetvarudvar)

koripalya.jpg

A Szigliget Várudvar nemrég megnyílt, gyögyörű panorámás korcsolyapályája

Szent-György hegy „szíve”, a Lengyel-kápolna és környezete is teljesen megújult az elmúlt években. A Tarányi-présház korábban meglehetősen elhagyatott épületét szépen felújították, melynek köszönhetően a 240 éves nagypolgári birtok újra életre kelt, mint étterem és szálláshely.

taranyi.bmp

Kilátás a Tarányi Présház 1780 teraszáról (fotó: Tarányi Insta)

A hegyen számos figyelemre méltó vállalkozás található, például a Búzalelke pékség Kisapátiban, ahol többek között a 2019-es nyertes „rajnai” kenyeret sütik olyan más finomságok mellett, mint a paradicsomos galette, a rozmaringos pogácsa vagy a kalács. Egy jó borért, vagy reggeliért betérhetünk az ország egyik legelső minősített bio szőlőbirtokára, a Szászi Birtokra, de nyáron a jó hangulatért a hipszter, mindig nyüzsgő indiai ételeket felszolgáló Pap Wines, a zenés, sütögetős estjeiről híres Nyári Pince, vagy  az egészen különleges élményeket biztosító spanyol tapasbár, a Taberna Infinito is mindenképp felkeresendő.

buzalelke.bmp

A Búzalelke pékség kínálata Kisapátiban (fotó: Búzalelke Insta)

taberna.bmp

A mediterrán hangulatokat idéző Taberna Infinito (fotó: Taberna Insta)

A hegyen jelentősen felpezsdültek a történések, melyet a korona vírus utáni belföldi turizmus élénkülése csak tovább fokozott. Számos nagyvárosi, illetve külföldi polgár döntött úgy, hogy kisebb-nagyobb építkezésbe kezd. Ilyen vállalkozók a friss házas András és Heni, akik ugyan Bécsben élnek és dolgoznak, szabadidejüket szívesen töltik a Balaton közelségében.

A fiatal páros egy kis hegymagasi présház teljeskörű felújítását vette nyakába az ősz folyamán. Ugyan szőlőgazdálkodással nem kívánnak foglalkozni, a pincét pedig lakórésszé tervezik átalakítani, mégis gondosan figyelnek arra, hogy a kis házikó eredeti stílusában maradjon. Kizárólag természetes alapanyagokkal dolgoznak, és a szőlőt is meghagyják, mivel elmondásuk szerint az már a táj jellegéhez hozzátartozik.

felujitas_1.JPG

A hegy nem mindig csak a kikapcsolódásról szól (fotó: (Csendár Cottage)

 

A páros projektjét folyamatos építkezési tippekért, ötletekért, nyártól pedig szálláshelyért a „Csendár Cottage” nevű Istangram oldalukon lehet figyelemmel kísérni. (Csendár Cottage)

hajnalig.bmp

A  Szent György-hegy hajnalig nyári programsorozata kiváló alkalom a hegy borainak megismerésére

(fotó: Csendár Cottage instagram oldala)

 

Bízunk benne, hogy hamarosan hatalmas havas sétákat tehetünk ezen a káprázatos hegyen.

tel2.bmp

tel1.bmp

(fotók: Szent György-hegy hajnalig Facebook oldala)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetigondolat.blog.hu/api/trackback/id/tr216775044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása