Heti Gondolat

Heti Gondolat

Miben lehet jobb odahaza, mint Ausztriában?

2018. november 09. - feherandras

Sokat hallani arról, hogy miben jobb nálunk nyugati szomszédunk, és hogy hány magyar honfitársunk költözött már ki, illetve tervez kimenni Ausztriába dolgozni, ezért most úgy döntöttem beszállok én is a diskurzusba néhány észrevétellel,  mindössze annyi különbséggel, hogy én a magyar oldal előnyeit próbálom megvilágítani.

Jómagam 3 éve élek Bécsben, és mielőtt kiköltöztem is viszonylag sűrűn jártam a városban. Hol családdal jöttünk ide várost nézni, hol kint élő barátot látogattam, hol pedig iskolai kiránduláson vettük részt a Karácsonyi vásár apropóján. Mindig vonzott a város, az a szép, letisztult, besétálható, parkosított, emberközeli környezet, a patináns épületek, a szépen felöltözött emberek, a drága autók. Tisztán emlékszem arra az érzésre, amikor egyik ilyen iskolai kiránduláson egy szép, csillogó ezüst kabrióból magyarul köszönt ki ránk egy öltönyös, harmincas évei végén járó büszke üzletember, hogy sóvárogtam ezért az életstílusért, mennyire távolinak tűnt ez onnan egy zalaegerszegi ütött-kopott gimnázium falai közül busszal a nagy bécsi karácsonyi vásárba érkező kisdiáknak, aki az édesanyja nyárról megmaradt dugi euróiból iszogattam az erdbeer puncsomat. 2005-2008 között volt ez valamelyik évben, közel két évtizeddel a rendszerváltás, sőt már évekkel az EU csatlakozás után, mégis olyan kontrasztot tapasztaltam a két ország között, melyet egyformán éreztem igazságtalannak, nyomasztónak és mégis természetesnek. Merthát ki voltam én ahhoz, hogy megkérdőjelezzem, miért élnek párszáz kilóméterre tőlünk ilyen jól az emberek? Így van és kész, gondoltam és inkább örültem, hogy a buszra meg a puncsomra van pénzem.

Maga Ausztria sosem vonzott. Eleve drága ország, nyaralni inkább Horvátországba megy az ember, síelni meg ott van Szlovénia, Szlovákia, de még Franciaország is sokkal olcsóbb. A nyelvről is lehetne mesélni, aki tanult németet középiskolában az tudja pontosan mire gondolok. A sok összetett nyelvtani szabály, kivételek, bonyolult szavak, és ragozások végeláthatatlan sorozata, pirossal telekorrigált beadandók, dolgozatok tömkelege. Különtanároknak fizetett vagyonok, hogy meglegyen a plusszpont az egyetemhez, vér és verejték, majd persze mindezek ellenére megszólalni is alig mertünk mikor kimentünk Bécsbe, vagy cserediákprogrammal Németországba.

Érdekes módon nem sok izgalmasat hallunk a szomszédainkról. Talán azért is, mert egyik sem érdekel úgy minket. Most is meg kellene erőltessem magam, ha például Szlovéniáról vagy Szerbiáról kéne mondanom valami aktuálisat. Ausztria se kivétel, kis ország, kevés történéssel, számunkra irreleváns sportokban jeleskednek, és őszíntén szólva még itt élve sem érzem úgy, hogy pezsegnének itt az események.

Ennek ellenére sokan vagyunk, akik itt próbálnak szerencsét és lehet körbeszínezni, mellébeszélni, finomítgatni, de valójában nagyon kis kivételtől eltekintve mindenki a pénzért van itt. Ki svájci frankos hitelét törleszti, ki gyereket próbál eltartani, ki családot alapít, és van aki pusztán olyan pénzekről álmodik, melyek otthon egyszerűen nem léteznek, vagy legalábbis nagyon szűk körben oszlanak el. Olyan munkákat végzünk, melyeket otthon szégyelnénk, sokan végzettség és nyelvtudás nélkül. Megéri, mert a magyar bérek még mindig a padlót verdesik. Megéri, mert az állam itt gondoskodik a lakhatási problámákról, és nem megy az ember fél fizetése lakbérre. Megéri, mert az otthoni árszínvonalak igen barátiak hétvégén ha hazamész. Megéri, mert valódi családtámogatási program van. Megéri, mert jobb az egészségügy. Megéri, mert jobbak az utak. Megéri, mert az Euró egyre csak drágább és drágább. Megéri, mert egy nyugodt, biztonságos, kiszámítható életet lehet élni. Na de ha ennyire rózsás minden, akkor mégis miben lehet jobb Magyarország, mint Ausztria?

Azért bizony vannak különbségek a két ország között, amiket mi magyarok a beilleszkedés akadályainak érezhetünk. Kétségtelen ugyanis, hogy ez a folyamat akadozva zajlik, sem a nyelvi, sem a kulturális különbségek okozta akadályokat nem tudjuk, és talán nem is akarjuk igazán leküzdeni. Az itt élő magyarok egyáltalán nem szakadnak el otthonuktól, kifejezetten gyakran hazajárnak, magyar csatornákat néznek, magyar híreket hallgatnak, és magyar ismerősökkel veszik magukat körül.

Egyik ilyen szembeötlő különbség a nemzeti érzés, az egységes önkép hiánya. Mi magyarok ugye úgy tartjuk, hogy igazából Európa születése óta itt vagyunk, ezeréves történelemmel, saját nyelvvel, izgalmas, jellegzetes magyar ételekkel, szokásokkal. Ugyan vannak problémáink, kérdéses mennyire tartunk össze, mennyire vagyunk büszke nemzet, de tény hogy sokmindent vészeltünk már át együtt, és egyfajta sorstársakként tekintünk egymásra, bárhol is vagyunk a világban. Számomra sokkal egységesebb, karakteresebb a magyar nemzettudat, mint az osztrák. Saját tapasztalataim alapján az osztrákok nemzeti identitástudata kissé zavaros. Ők azok akik a „falusi német”-et beszélik, és bár hiába köti őket ezer szál a nagy Németországhoz, főleg a nyelvi sajátosságok, és a méretbeli különbség miatt, de a felmenők közt gyakran található más nemzetiségek hatására is, nyomokban magukban hordoznak egy egyfajta kisebbségi érzést. A helyzetet fokozza, hogy az országban körülbelül a népesség 10 százalékának megfelelő idegen országból származó ember él, ez egyébként az egyik legmagasabb ilyen arány egész Európában. A muszlimok 8 százalék felett vannak valahol, rengeteg a németet már anyanyelvi szinten beszélő, másodgenerációs, főként török és bosnyák felmenőkkel rendelkező állampolgár. Az osztrák szociális rendszerre óriási teher nehezedik egyrészt a menekültek befogadásával, másrészt az ingázó munkavállalók által, melyek az utóbbi időben igen komoly feszültségeket okoztak, és bizony már-már részleges megszorításokra is sort kellett keríteni. Mivel Bécsben élek, a bécsi helyzetről tudok beszámolni. Az elhíresült Lázár-videót annak idején megmutattam osztrák lakótársaimnak, akik bár fiatal, egyetemista, liberális gondolkodású srácok, bizony-bizony nagyobb részben egyetértettek Lázár szavaival.

Ugyanitt, ebben az elfogadó, haladó gondolkodású országban fordult elő nem is olyan rég, hogy a nikab és burka viseletét hosszas viták után betiltották, és ahol a szociális támogatások feltételeként kötelező német kurzusokat vezettek be. A nyelvtudás hiánya egyébként magasan a legnagyobb konfliktusforrás az egész kialakult helyzetben. Az országba érkező háborús, vagy gazdasági menekültek, szomszéd vendégmunkások legtöbbször a német nyelv ismeretének teljes hiányával küzdenek.

Nem hiszem, hogy embereket vallásuk, származásuk alapján ki kellene egy társadalomból rekeszteni, igen ijesztő, sötét korszakot elevenítene fel bennem ez a gondolat, mindössze azt látom, hogy a jelenlegi helyzetnek több kártékony hatása van az itteni közösségre, hátráltatja azt, problémákat, feszültséget szül, és így ebből a szemszögből úgy vélem, hogy hazánk kimondottan jó pozícióból szemlélheti az eseményeket. Talán egyre nagyobb a konszenzus abban, hogy ezek a folyamatok jobb, hogy nem nálunk zajlanak, de az is biztos, hogy erősen megosztó a kérdés, úgyhogy döntse el mindenki saját maga mit tart jónak. Nemrég hallottam egy erős hasonlatot erről a kérdésről. Az illető azt feszegette, hogy kár, hogy a politikusok nem tudósok, mert ha tudósok lennének, akkor előbb patkányokon tesztelnék a megoldásaikat, nem az emberiségen. Magyarország szemszögéből ezek szerint valamivel jobb a helyzet, hiszen nem rajtunk kísérleteznek.

Az osztrákok identistudatára visszatérve számomra csalódás volt az a kultúra, amit ez az ország képvisel. Szubjektív vélemény ugyan, de nekem az osztrák gasztronómia például kimondottan unalmas. Pont olyan lagymatag képet tükröz, mint úgy az egész osztrák társadalom. Nincsenek olyan igazi osztrák karakteres ételek, amiket úgy igazán szeretni lehetne. Magyarként, úgy hogy mi a világnak olyan csodákat adunk, mint a paprikás krumpli kovászos uborkával, a töltöttkáposzta tejföllel, a csabai kolbász, vagy az igazi magyar brandjeink, mint a gulash és a chickenpaprikás, kifejezetten szánakozva nézem, ahogy az osztrákok elegánsan felhelyezik kis citromkarikájukat a rántott húsra.

A Kaliforniából terjedő liberális gondolatokról se jót, se rosszat nem kívánok mondani, ez most egy nyugatias újhullám, valahol érthető, és elkerülhetetlen következménye a modern társadalmaknak, de azt azért be kell valljam, hogy számomra túl gyors és erőltetett a tempó. A mi országunk, közel sem tart itt, és ezt a Fidesz illiberális politikájának elsöprő sikere azthiszem mindnyájunk számára elegségesen bizonyítja. Ez az előrehaladott gondolkodás olyan nézeteket próbál rákényszeríteni a lakosságra, melyek még csak bizonyos rétegek, a városias életet élő, magasan képzett fiatal generációk körében aktuális érvényűek. Hiszen ez az a réteg, ahol már kevésbé különülnek el a férfi-női szerepek. Egy belvárosi lakásban élő diplomás, irodai munkát végző fiatal pár jellemzően nem osztja fel a háztáji feladatokat férfi, és női szerepekre, már nem szorulnak rá, hogy a férfi az udvarban fát vágjon, amíg a nő megfőzi az ebédet. A jelenkor munkamegosztása, hogy ki kapcsolja fel a villanyt, és ki rendeljen vacsorát. Elképzelhetőnek tartom, hogy Ausztriában ez a folyamat hamarabb elkezdődött, hiszen nem voltak elzárva hosszú évtizedekre a nyugati világtól, úgy mint mi, és ezért volt idejük szépen fokozatosan felépülni, viszont nekünk, kissé lemaradottabb, konzervatívabb, exkommunista országból érkezőnek ez a közeg talán túlzottan előrehaladott. A feminizálódási folyamat nálam Conchita Wurst személyében ölt testet, és ezen az egy példán is nagyon jól szemléltethető az a szakadék, ami a két ország között ezen a téren tátong. Őszintén nézzünk magunkba, és tegyük fel a kérdést: Magyarországon egy OTP bank be merte volna vállalni, hogy egy transzvesztita képét teszi a bankkártyáira? Na erről a különbségről beszélek. Az osztrákok, és itt inkább a közvéleményt befolyásoló média, cégek és személyek csoportjára gondolok, minthogy az átlag osztrák polgárra, teljesen máshol tartanak világszemléletben, mint mi magyarok. Ezt én nem hátrányként vagy előnyként szeretném megítélni, szimplán arra szeretnék rávilágítani, hogy kelet-európaiként belecsöppenni ebbe a közegbe, felvenni a ritmust, megszokni és beolvadni nem ugyanaz, mint egy vidéki magyar városból felköltözni Budapestre.

De az osztrákokkal különböző világszemléletünk nem korlátozódik a liberális eszmerendszer elemeire. Az erkölcsi normák, a polgárok állammal való viszonya is teljesen más dimenziókban mozog. Nálunk mai napig talán a kilencvenes évekből, talán már sokkal korábbanról is rajtunk maradt ügyeskedések, a kisember kitörési kényszerének pszichológiája formálta gondolkodámódunkat. Érdemes megnézni az Aranyélet című nagyszerű magyar sorozatot, ahol a valóságtól nem is annyira elrugaszkodott tükörképünket láthatjuk. Mi vagyunk azok, akik ha nem muszáj, nem fizetünk adót, nem jelentetjük be a jövedelmünket, feketén bérelünk lakást, az olcsóbb biztosítás miatt magyar rendszámú autót használunk Ausztriában, és sorolhatnám mikkel próbálunk ügyeskedni, hogy egy nyugatiasabb életmódot tudjunk magunknak megteremteni. Ezzel szemben az osztrákok igyekeznek betartani a szabályokat, bejelentve adják ki a lakásaikat, bevallják ha tv vagy rádió van a lakásukban, mert az adóköteles, bedobják az utcasarkon kiakasztott vasárnapi újságok becsületkasszáiba az 1 euróst, és vallanak vallási hovatartozásukról, hogy beszedjék tőlük a kötelező egyházi adót. Ausztriában egyébként teljesen más megítélése van egy rendőrnek is, mint nálunk, és talán az sem meglepő, hogy sokkal több nő választja ezt a pályát.

 Összefoglalva úgy látom, hogy sokaknak nem sikerül Ausztriában megtalálni a számításait, mert igazán magyarnak csak Magyarországon tud az ember lenni. Bár sok a közös vonás a két országban, és földrajzilag is közel vagyunk egymáshoz, úgy érzem, az EU által megkönnyített jogi helyzetünktől eltekintve nem könnyebb magyarként, mint venezeulaiként, fülöp-szigetekiként vagy bármely más országból érkezőként beolvadni az osztrák társadalomba.

Visszatérve a korábban már említett feminizálódó, elférfiatlanodó folyamatokra néhány személyes észrevételt szeretnék megosztani: én ennek a jelenségnek a számlájára írom  az étkezési szokásokban megfigyelhető trendeket, mint például a csípős ételek mellőzése. Persze mindenki más, de nekem például herótom van ettől az enyhén csípős kifejezéstől, amit itt állandóan használnak. Egy étel vagy legyen csípős, vagy ne legyen. Továbbá óriási népszerűségnek örvend a vegán, vegetáriánus életmód, meg a light cola, mandulaital, édesburgonya. A rengeteg kávéházról nem is beszélve. Minden sarkon kiülős kávéházak vannak. Talán kissé messzemenő következtetés, de úgy látom, hogy az erős férfi karakter itt már nem kívánatos. Már nem katonákra, harcosokra van szükség. A nemek közti erős határvonalak elmosódnak, és előtérbe kerül a karrierista, önálló, erős női karakter. Felkell tenni megosztó kérdéseket, és bizony lesznek akiknek ez az irány szimpatikus lesz, és lesz akiknek nem. Vonzó-e az a nő aki nem kíván gyereket vállalni, mert inkább céget vezet? Vonzó-e az a férfi, aki háztartást vezet? Kevesebb anyai szeretetet kap-e az a gyermek, akinek az édesanyja egy nagyvállalat felsővezetője? Az is kérdés, hogy ebbe az irányba bizonyos országok mennek el, vagy globális tendenciáról van szó. Az látszik, hogy egyes országok, mint például Ausztria ebben élen járnak, ugyanakkor azt nem látom, hogy más országok, mint például Magyarország egyértelműen követné ezeket a tendenicákat. Személyes véleményem például, hogy ugyan szépek a hagyományok, és tisztában vagyok vele, hogy a híres bécsi kávéházak milyen szerepet töltöttek be az osztrák kultúrában, na de ettől függetlenül nem lehetnének híres bécsi kocsmák is? Talponállók, munka után utcán söröző fehéringes osztrákok? Romkocsmák? És akkor itt át is térnék a számomra egyik legnagyobb magyar erőfölényre, a fővárosunkra.

Budapest a világ egyik legjobb fővárosa. Tele van stílusos, látványos épülettel, gazdag történelemmel, világszínvonaló látképpel, a Duna, a Parlamant, a hídjaink, a vár, a fürdők mind-mind szenzációs, lenyűgöző, egyedi, megkülönböztethetetlen csodák. A város folyamatosan fejlődik, tele van pezsgő élettel a Deák tértől elkezdve a Bulinegyeden át, a Budapest Parkig egy fiatal számára mindennel ami kell. Szuper egyetemi éveket töltöttem itt és könnyen lett volna lehetőségem az egyetem után elhelyezkedni, mert számtalan nagyvállalatnak van itt irodája. Bécs és Budapest élmény szempontjából nem is említhető egy lapon. Az, hogy Bécs mai napig turisztikailag egy jóval sikeresebb város kizárólag a marketingjének köszönhető, annak hogy Ausztria, mint ország sokkal magasabb nívót képvisel a köztudatban, mint mi Kelet-Európa, valamint annak, hogy sokkal több pénz jut a város tisztán tartására, az utak, épületek, terek felújításaira. A trendek azonban nekünk kedveznek. Bécs jellegtelen arculata, az a lapos, egyhangú idilli arculat mellett Budapest tele van olyan adottságokkal, melyek jobb kiaknázása mellett a város könnyen átvehetné Bécs turisztikai szerepét a régióban.

Magyarország sok szempontból egy gazdag ország és ezt ha nehéz is olykor-olykor figyelembe venni - különösen mikor befizetjük a sárga csekkeket - azért nem szabad megfeledkeznünk róla. Kiaknázatlan lehetőségek tárháza az országunk, csak hogy mást ne említsek, a Balaton vagy a Dunakanyar két olyan régiója az országnak, ami nemzetközileg is sokkal megbecsültebb szerepet érdemelne. A trendek folyamatosan változnak, az életben semmi sem állandó, és ha befektetőként tekintek Ausztria és Magyarország párosára, bizony azt látom, hogy egy kifacsart, drága ország áll egy prosperáló, alacsony árfekvésű országgal szemben. Úgy vélem, Magyarországnak sokkal nagyobb fejlődési potelciálja van, és ezek a folyamatok most is láthatóak ha a turisztikai adatokat, a lakáspiac, vagy akár a bérek növekedését vesszük figyelembe. Idő kérdése és a tőke meg fogja találni az utat arra, hogy méltó vetélytársai legyünk Ausztriának és bízom benne, hogy hosszútávon azok is nagyszerűen fognak járni akik Magyarországot választják Ausztria helyett.

(Mivel talán ez az eddigi legmegosztóbb bejegyzésem, és tisztában vagyok a kommentálás etikettjének kiforratlanságával, szeretném itt most megkérni a tisztelt olvasókat, hogy kultúrált módon törekedjenek hozzászólni a témához, illetve egymásnak is törekedjenek úgy válaszolni, mintha egy asztalnál ülnénk és mint barátok, beszélgetnénk egymással. Köszönöm!)

6sfqbkrjis761qgwqs.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://hetigondolat.blog.hu/api/trackback/id/tr4714357437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepibubó 2018.11.10. 17:07:11

@Brix:
"Budapest is addig lesz cool, - amíg meg tudja őrizni az autentikus jellegèt ès sajátos kultúráját...."
Szerelmes vagyok Budapestbe, de erről a mondatról el kellett gondolkodnom, hogy viccnek szántad-e. Sajnos az a helyzet, hogy még a kommunista diktatúrában is több összetartás, egymás iránti megbecsülés volt főleg Budapesten, és civilizáltabb, kulturáltabb légköre volt a városnak. Manapság reggelente már az első, de legalább a második "emberi" kontaktustól kezdve a hányinger kerülget idegen emberek egymáshoz való viszonyának primitívsége miatt. Ezen az sem változtat, hogy ebbe az érzésbe végtelen szomorúság vegyül, mert hosszú idejű, aktuális tapasztalatom, összehasonlítási alapom van róla, hogyan működik ez normális, nyugati demokráciákban.
Az ok is nyilvánvaló. A kommunista diktatúra 40 éve során, de különösen 1956-ot követően - a csodálatos népi összefogás megbosszulásaként - a társadalom megosztására játszott, többnyire sikerrel. Azonban az utóbbi 8 év minden negatív folyamatot erősítő, azzal visszaélő kormányzati propagandája a 30-as évek Németországának gyűlöletműhelyévé züllesztette hazánkat. Óriási lesz ennek a hosszútávú társadalmi ára, pedig már most is alig elviselhető a következménye.

Pepibubó 2018.11.10. 17:25:16

@A Dundee:
Köszönöm neked ezt az érett, hasznos, és legfőképpen minden szavában igaz értékelést. Bécs-budapesti élményeim, munkáim alapján több megállapításodat is kiemelhetném, mennyire igazak. Most csak az utolsó mondatodban említett, "fegyelmezett munkával" kapcsolatos kijelentésedhez teszek hozzá a saját tapasztalatomból. Igaz, ez nem bécsi, hanem amerikai tapasztalattal kapcsolatos, és nem közvetlenül az enyém. Az egyik barátom, aki az USA egyik kutatóintézetének kiemelkedően sikeres vezetője volt évtizedeken át, hazajött, és egy hasonló intézet vezetője lett. (Nyolc éve visszament, és már látogatóba se nagyon akar Magyarországra utazni...) Megkérdeztem tőle, össze tudná-e egyetlen mondatban foglalni a legnagyobb különbséget a két ország, az USA és Magyarország munkamentalitása között. Válasza az volt, hogy erre egyetlen szó is elég: FEGYELEM. Először kicsit elképedtem a válaszon, aztán rájöttem, hogy még rám is, aki mindig utáltam a nyugatellenes propagandát, milyen hatással volt. A "szabadság = káosz, de minimum lazaság, fegyelmezetlenség" hazugsága a diktatúra propagandájának fő eleme volt mindig.
Hogy mennyire nem így van, arra nézve elég csak az utóbbi hetek orosz űrkutatási kudarcainak nyilvánvalóan fegyelmezetlenségből származó botrányaira gondolni - meg úgy általában a diktatórikus országok gazdasági, társadalmi állapotaira! Ez az a mocsár, amibe 8 eddigi ilyen, és várhatóan további hasonló 4 év után egyre mélyebbre fogunk süllyedni.

alhambra22 2018.11.10. 17:29:34

Ja lattam utólag az anyagi dolgokra iranyulo reszt. Nekem ez a nemzetiseg baromsag volt sokk, hogy mi magyarok stb osszetartunk mekkora hulyeseg. a masik a … nyugatias ujhullam ….. ez vmi propaganda iras? ) szerintem nem az indexre valo….. inkabb vmi kormanyparti lapra.

Brix 2018.11.10. 17:49:50

@Midnight Run: Az USA-ba és Ausztráliába is egy nagyon szigorú bevándorlási rendszer van.. Csak azokat engedik be , akikre igazán szüksége van a társadalomnak. Korábban pedig az angolszász kultúrájú európai bevándorlók tették naggyá mindkét országot. Európában ugyanez egy spontán ellenőrizetlen folyamat volt ez elmúlt évtizedekben , ami már több hátránnyal , mint előnnyel járt az őslakosokra .. A multikulturális társadalom csak akkor működik, ha azonos alapértékeket valló embercsoportok élnek együtt....
@Pepibubó: Szerintem a közép-európai városok : Budapest, Krakkó, Prága, Varsó, Pozsony, de másodlagos központok is mint Brno, Wroclaw, Gdansk, Poznan, Debrecen - soha nem látott virágzásnak indultak, gazdaságilag. A nagymértékű tőkebefektetések mellett, a turizmus elképesztő mértékben növekszik, hiszen a legjobb ár/érték arány mellett igazi európai városok, ahol még nem kell a migránsok elviselhetetlen tömegeivel szembesülni... ( lsd: Róma) A nyugati embernek ez kell: valahol megtapasztalni az old world charm-ot, a régi európai kultúrát...
Igen , nacionalizmus van, de ez most a feltörekvő közép-európai életérzés része. A nyugatiak rajonganak ezekért a városokért, éppen ez lehet a jövőnk egyik záloga....Egyre többen felismerik mekkora érték , a relatíve homogén , egykultúrájú ország és elkezdetek ennek örülni...A lengyelek is hasonló cipőben járnak , mint mi....Az elmúlt évszázadokban soha nem volt ekkora lehetőség, hogy beérjük a nyugatot, mint most. Berlin helyett Varsó lesz a központ, Bécs helyett meg Budapest- az a jövő!

Midnight Run 2018.11.10. 18:06:31

@Brix: A turisták nem a homogenítást keresik - ilyen erővel mindenki csak Tokioba menne, Párizst vagy New Yorkot meg messze elkerülnék.

Magyarországnak meg pont, hogy jól szervezett, legális bevándorlásra lenne szüksége. Az illegális bevándorlást magam is ellenzem. Ennyiben igaza van Orbánnak. A multikultit meg lehet jól is csinálni, lásd USA, Kanada, Szingapúr, meg persze lehet rosszul is. A himogenítás nem mindig előny, lásd Japán, ahol pont a gondolkodás egysíkúsága miatt nem tudnak kitörni a mostani helyzetből.

midnightcoder2 2018.11.10. 18:10:17

@Pepibubó: Ha a Putyin szovjet akkor a Merkel az náci ?

alhambra22 2018.11.10. 18:17:31

Brix @Brix: nevetseges a nacionalizmusod … ki a turot eredkel a "homogen" egykulturaju orszag….. max az arak miatt jonnek lereszegedni a turistak.. totalisan abszurd az usa ausztralia bevandorlas politika osszehasonlitasa az europaival. a turizmus Romaban oriasi bevetel es az is marad mindig. berlinben mukodik minden / igen, jol szervezett rengeteg kulfoldi dolgozik ott mint becsben is.... nem ertem ezt a versengesi kényszert varso varso, nem lesz soha berlin, bp se lesz becs mert teljesen mas. erjetek be nyugatot nevetseges propaganda szoveg…… rosszabb mint a komunizmus komolyan!

alhambra22 2018.11.10. 18:17:36

Brix @Brix: nevetseges a nacionalizmusod … ki a turot eredkel a "homogen" egykulturaju orszag….. max az arak miatt jonnek lereszegedni a turistak.. totalisan abszurd az usa ausztralia bevandorlas politika osszehasonlitasa az europaival. a turizmus Romaban oriasi bevetel es az is marad mindig. berlinben mukodik minden / igen, jol szervezett rengeteg kulfoldi dolgozik ott mint becsben is.... nem ertem ezt a versengesi kényszert varso varso, nem lesz soha berlin, bp se lesz becs mert teljesen mas. erjetek be nyugatot nevetseges propaganda szoveg…… rosszabb mint a komunizmus komolyan!

alhambra22 2018.11.10. 18:17:37

Brix @Brix: nevetseges a nacionalizmusod … ki a turot eredkel a "homogen" egykulturaju orszag….. max az arak miatt jonnek lereszegedni a turistak.. totalisan abszurd az usa ausztralia bevandorlas politika osszehasonlitasa az europaival. a turizmus Romaban oriasi bevetel es az is marad mindig. berlinben mukodik minden / igen, jol szervezett rengeteg kulfoldi dolgozik ott mint becsben is.... nem ertem ezt a versengesi kényszert varso varso, nem lesz soha berlin, bp se lesz becs mert teljesen mas. erjetek be nyugatot nevetseges propaganda szoveg…… rosszabb mint a komunizmus komolyan!

Pepibubó 2018.11.10. 18:29:24

@midnightcoder2:
" Ha a Putyin szovjet akkor a Merkel az náci ? "
Ha Merkel
1.: élete legszomorúbb napjának fogja nevezni a Harmadik Birodalom megszűnését,
2.: Hitler hatalmi gépezetét gúnyoló filmet tilt be,
3.: Hitlert újra nemzeti hősként tisztelteti a német történelemkönyvekben,
4.: a német hadsereg megtámadja Lengyelországot, és egy hazug "népszavazási" cirkusszal területeket annektál belőle, további területek megszerzéséért, letagadott katonáinak tízezreivel fegyveres harcot folytat,
5.: folyamatos és nyílt katonai fenyegetés alatt tartja közelebbi és távolabbi szomszédait,
6.: folyamatos kémtevékenységgel ellentéteket szít a demokratikus világban,
7.: neki szolgáló ügynökeit segíti hatalomba titkosszolgálati és pénztámogatás révén -, és tartja őket MINDEN módon, akár választási csalások szervezése által, korrupcióval, zsarolással, gyilkolással politikai hatalomban, diktátori pozíciókban,

akkor igen! Akkor Merkelre is joggal fogjuk mondani, hogy náci.

zachary 2018.11.10. 20:29:37

Helló. Elolvastam a posztodat és azt kell mondjam, sokmindenben egyet tudok érteni veled. Én is Ausztriában élek, régóta mikroblogolok, ha gondolod, nézd meg a blogomat és kommentelj egypárat, kíváncsi vagyok, mit tartasz a posztjaimról drfejborrendelese.blogspot.com/

Sok mindenben egyezik a véleményünk, én sokszor otrombábban fejtem ki.:D
Én annyit tudnék hozzátenni, hogy sokszor úgy érzem Ausztria olyan, mint amilyen a US lehetett az 50-es években. Osztrákok sokszor az osztrákokkal, magyarok a magyarokkal, stb. Mondjuk vannak kivételek is (pl nekem is vannak olasz, osztrák barátaim, a mi baráti körünk is vegyes).
A másik, hogy az osztrák férfiakból úgy érzem hiányzik a "dög", mármint úgy dög, hogy berobog a Harleyn bedob egy sört majd megdugja a királylányt, mint a "rendes" magyar férfiak.
Az osztrák férfi inkább betöfög valami kényelmes Hondán, odamegy a királylányhoz, udvariasan elkéri a sárkánytól, fizet érte a sárkánynak, majd elviszi a királylányt. Emellett az összes egyen-nek néz ki. Most a szakáll a divat, úgyhogy mindegyik szakállas és ilyen hülye frizurája van. Valamint mindnek 3-as vagy 5-ös BMW-je, vagy Volkswagenje. Egyéniséget nem nagyon érdemes keresni bennük.
Fejbőr Doktor

feherandras 2018.11.10. 20:29:51

@freelander1: paprikrumplit ettem közben, az tett be:d egyébként nem hiszek benne, hogy az emberek vagy liberálisak, vagy konzervatívak, egész Európa zavarban van a kérdést illetően, pont én a János tudnám mi a megoldás?

feherandras 2018.11.10. 20:34:06

@zachary: :)) örülök, hogy megerősited a véleményem az osztrák férfiakról. Majd figyelemmel kísérem a blogodat!

feherandras 2018.11.10. 20:38:08

@biobender: 5 osztrákkal élek együtt. Nem hiszem, hogy köpködnék én bárkire, hidd el legalább ilyen hosszan tudtam volna írni arról is miért jobb Ausztriában élni, csak nem ez volt most a célom.

feherandras 2018.11.10. 20:45:14

@alhambra22: azért mert a Fidesz magáévá tett mindent ami kicsit is ellentmond a vakliberális nézeteknek, még nem kell rögtön kormánypropagandát látni bele

feherandras 2018.11.10. 21:00:53

@A Dundee: Köszönöm a hozzászólásod, nagyon jók a kiegészítéseid! Igyekeztem az osztrák oldal előnyeit kicsit háttérbe szorítani, és a magyar negatívumokat mellőzni. Lehet, hogy túl optimista is vagyok a magyar oldallal kapcsolatban, de szerintem kell az optimizmus, hogy elinduljon valami.

feherandras 2018.11.10. 21:13:52

@mozzie: a paprikás krumpli tényleg faszság volt, mentségemre szóljon, hogy pont az ettem:D de a kávéházas résszel nem értem mi a bajod, szerintem a kávéház-romkocsma kontraszt elég kifejező, hamár a kulturális különbségekről beszélünk.

egy laikus 2018.11.10. 21:24:47

@freelander1: zseniálisan megfogtad!
Nekemis ez a húgylangyos nemzethy ódazengés jön át ebböl a letscho-matscho írásból.
Nem lennék meglepödve, ha mi drága Andrásunkról kiderülne, hogy Rogán Tóni padtársa volt a gimiben.

egy laikus 2018.11.10. 21:28:24

@zachary: ne haragudj, nekem 11 éve vam szerencsém a sógoroknál élni és melózgatni, és azt kell, hogy mondjam, ez a férfi sztereotípiád, mind az osztrák, mind a magyar pasikra nézve valami kapitális baromság.

tatárfejű kutya 2018.11.10. 21:40:58

@haXXXor:

"hisz a 2000-3500 eur már itthon is megvan"

Na menj már a fszomba:)))))))

Ez csak egy baromi szűk rétegnek van meg ma Magyarországon ember...egy orvos/tanár/közgazdász/jogász szerinted csak úgy kap 600.000 Ft-ot havonta?????

Hát hol élsz te??!!

tatárfejű kutya 2018.11.10. 21:51:13

@alhambra22:

"hogy mi magyarok stb osszetartunk mekkora hulyeseg."

Szerintem meg abszolút létezik...

Egy osztrák szállodában melóztam és amikor pár nap múlva a munkába állásom után, megálltam pár szót beszélni(ismerkedni) a szintén magyar pincérnővel, a horvát kollága egyből rávagta, hogy "ááá, ungarische mafia"....ha ez az összetartás más nemzeteknek is feltűnik, akko igenis létezik.

Vagy a francia idegenlégióban is híresen összetartóak a magyarok és "mafia bazdmeg"-nek csúfolják a más nemzetiségüek a honfitársainkat az összetartásuk miatt.

mozzie 2018.11.10. 21:54:27

@freelander1:

BRAVÓ!

Valószínüleg tényleg összeöntötte.

mozzie 2018.11.10. 21:58:29

@Dread Naughty:

"Ausztria unalmas, steril. A mi sikerességünket a mi kicsinyességünk húzza csak vissza és a létező legnagyobb hibát követnénk el, ha felülnénk a piszi-liberális-nemtelen-korcs vonatra."

Akkor maradj csak ott az állomáson. A vonat már úgyis elment. Hál' Isten, nélküled.

feherandras 2018.11.10. 22:03:29

@egy laikus: jó lett volna, sajnos túl fiatal vagyok hozzá:) Mondjuk akkor biztos nem külföldön dolgoznék. Egyébként igazatok van, langyos lett, ilyennek is volt szánva, mert se libsi se fidesznyik nem vagyok Sajnálom, hogy ezzel így nem tudtok mit kezdeni.

egy laikus 2018.11.10. 22:03:50

András, nem volt energiám végig olvasni az írásodat, de azt látom, hogy 3 éve élsz Bécsben, gondolom sürün ingázol még szeretett városodba, Budapestre.
5-en laktok együtt. Ez diákszállás, munkásszállás? Arra következtetek, hogy komolyabban nem volt még lehetöséged szocializálódni. Ne haragudj, ez nem sértés akar lenni. én kb 4-5 év után csodálkoztam rá erre a városra. Budapesten 12 évet éltem elötte. 11 éve élek Bécsben.
Úgy látom, nem volt lehetöséged belelátni egy valóban átlag bécsi, osztrák, vagy integrálódott, cseh, vagy magyar, vagy német életébe, milyen az infrastruktúra, egészségügy, iskolarendszer úgy egyáltalán, milyen Bécsben élni és mondjuk kocogni egyet a Donau Inselen, vagy a Praterben, vagy a Schönbrunnban.
Este hazamenni uberrel 9 EUR-ért a belvárosból a 14. kerületbe
vagy sétálni egyet a csajoddal az Alte-Donau zegzugos utcáin és belógatni a lábatokat a többszáz szabad stégröl a majdnem ivóvíz tisztaságú vízbe.
És mondjuk bicklivel eljutni Floridsdorfból a belvárosba végig biciikliúton a melóhelyedre.
De az az érzésem, hogy a 4-7-8 -9.kerületi kiskocsmákat, Gastgarteneket sem ismered szerintem túlzottan, ahol igazi bulis helyek is vannak.
Van egy ismertebb Salsa klub a 1.ker-ben a Danzón. Oda járnak 40-es szingli osztrák csajok, fiatalabb pasikra vadásznak. Bírjáka magyar pasikat, tapasztalatom szerint. Kérd meg valamelyiket, hogy mutasson jó helyeket Bécsben. Pl. menjetek el egy Heurigerbe Grinzing-be, ahol van élö zene. Csípni fogod és úgy egyébként is meg fogsz lepödni, milyen klassz és élhetö ez a város...
Na Sewas! ;)

egy laikus 2018.11.10. 22:04:50

@mozzie: auf den Punkt gebracht! :)

tatárfejű kutya 2018.11.10. 22:08:51

@ze11:

"Európa, és az európai kultúra picit régbbi, mint a keleti háborús-gazdasági migráncsok bemasírozása Vereckénél..."

Itt most mire gondolsz? Mondjuk az arabok uralmára spanyolországban? Vagy a szászok-vikingek betelepülésére a brit szigetekre?
Ezek az események csupán pár évszázaddal voltak a te undorító honfoglalás megnevezésedhez képest...
Vagy Nagy Károly szerinted mikor szedte össze a mai Európa alapjait? kb 120 évvel korábban a honfoglalás előtt...erre vered magad?

Erre a 120 évre?

Európa egy szarkupac volt mikor idejöttünk, egy járványoktól bűzölgő gennyes fekély...és az, hogy ma ilyen fejlettségen áll, ahhoz nekünk is volt nem is csekély közünk...

Ha nem tartjuk fel a törököket annyi éven át, akkor valószínüleg Németország is évszázadokkal korábban kapott volna mecseteket...

Mielőtt elkezdenél itt NER meg fidesz trollnak nevezni, hidd el, hogy undorodok a pohos felcsúti szarházitól és a jobbikos faszságoktól is...csak reálisan próbálom nézni a dolgokat.

feherandras 2018.11.10. 22:09:32

@egy laikus: Bécs nagyon jó város, semmi bajom vele, imádok itt élni. A célom az volt, hogy a hátrányairól is beszéljünk, ne csak folyton Magyarországot ostorozzuk.

egy laikus 2018.11.10. 22:13:21

@tata19: magyar hotelban még nem melóztál? mert ott aztán kifutnál a világból is.
Ne haragudj, de azt kell mondjam, "lóti-futi melósként" a világ más helyein sokkal nagyobb lesz a frusztrációd. El kell, hogy keserítseklek az osszetartás nem magyar tulajdonság. Idegen helyen mindenki, aki talál közöset egy másikkal, legyen az nyelv, vagy sport, vagy bármi, az összefog tartani és szimpatizálni fog. Ez pszichológia.
Csak velünk bevetetik ezt a maszlagot, hogy a magyar az egy felsöbbrendü, kiválasztott nép. Mert "lám, hogy milyen összetartók". Ezt teljesen nevetséges.
Ugyanilyen a szlovák, a román, vagy az ukrán is. azokra pontosan ugyanezt mondják.
Bárhol vagy, rohadt nehéz lesz kevés nyelvtudással, helyi szocializáció hiányában "vendégmunkásként" élni a helyiek életét. Persze, hogy nosztalgiád lesz a budapesti haverok meg ifjúévek után.

mozzie 2018.11.10. 22:21:26

@feherandras:

"szerintem a kávéház-romkocsma kontraszt elég kifejező, hamár a kulturális különbségekről beszélünk."

Nem mindenkinek fekszik a kocsmás bepiálás. Nem is ártana a magyar közösségnek, ha kevesebb lenne belőle. Sőt! Ráadásul normális gondolkodással nem von le az ember a Tiédhez hasonló következtetéseket abból, hogy valaki inkább egy kávéházban tölti az idejét mint, hogy egy kocsmában sörözzön. Én, speciel, szívesen ücsörgök a kávéházban, pláne barátokkal, családdal és még egy sört is megiszogatok ha kedvem van rá, anélkül, hogy beöltöznék Conchitának. Azt sugallni, hogy a bécsi kávéházak népszerüsége az osztrák férfinépség feminizálódásának a kifejezése, hát, nem tudom sírjak, vagy röhögjek. Mivel van szerencsém itt élni ebben a bécsi borzalomban, engedélyeddel, inkább kiröhöglek. Csakúgy mint a Lázár video kapcsán. Jól ismerem a környéket, jóbarátaim - ausztrálok - élnek a videó helyszínétől párszáz méterre (mi meg Neubauban, 7. ker.). Az egész a göbbelsi propaganda szintjén mozog. Szégyen, hogy ehhez a förtelemhez egy állítólag felelős miniszter adta a nevét és az arcát. Egy gyalázat. Egyben pedig kiemelkedően akkurátus kórtünet a mai magyar valóságról.

"Visszatérve a korábban már említett feminizálódó, elférfiatlanodó folyamatokra néhány személyes észrevételt szeretnék megosztani: én ennek a jelenségnek a számlájára írom az étkezési szokásokban megfigyelhető trendeket, mint például a csípős ételek mellőzése."

Dettó a félig csipős ételek felszolgálása, ami szerinted úgyszintén a elnőiesdés egyik jelképe.

Komolyan kérdezem, nem bánt, hogy a saját neved adod az ilyen eszement bornírtságokhoz?

egy laikus 2018.11.10. 22:22:47

@tata19: Ne haragudj, de nevetséges ez az Egri Csillagok színtü történelem megközelítésed.
Szerinted a sok bunkó nyugati agyhalott, az mind félre lett informálva és mi magyarok majd megmondjuk, és bebizponyítjuk, hogy igenis mi vagyunk az európai történelem föszereplöi?
Nézd már meg a magyar királyokat, meg nagy magyarokat, akik valamilyen ismertséget hoztak ennek az országnak, szerinted melyik tudott egyáltalán magyarul? Károly Róbert? Nagy Lajos?
Szent Istvánnak szerinted mi volt az anyanyelve?
De nézd meg késöbb, Széchenyi a legnagyobb magyar, szerinted tudott magyarul, hol született, hol halt meg?
Megáll az ész, amikor beindul ez a magyarkodás.
Eleve a nacionalizmus egy 19 századi találmány. Azt megelözöen nem foglalkozott senki azzal, hogy honnan jöttél. A pénz számított. Nézd meg Magyarország etniki öszetételét mondjuk a 18 században.
És nézd meg ma a családneveinket (csak a saját felmenüid között!), pedig hány milliót magyarosítottak a 19-20 század folymán....

egy laikus 2018.11.10. 22:25:30

@mozzie: Genial. Voltreffer. :)
Hangosan fel kellett kacagnom, ahogy olvastalak. Köszönöm. Jól zárul a napom.

egy laikus 2018.11.10. 22:35:16

@A Dundee: Köszönöm. Nem tudnék mit hozzátenni. 1A.

mozzie 2018.11.10. 22:35:52

@egy laikus:

Na, tanultam is valamit. Eddig nem tudtam, hogy mondják németül a telitalálatot :D

Gute nacht.

feherandras 2018.11.10. 22:49:41

@mozzie: Ezek nyilván nem kőbe vésett szabályok, inkább sztereotípiák, nem kell ennyire komolyan venni. Én is szívesen beülök egy kávézóba, és nyilván nem gondolom, hogy aki nem szereti a csípőset az rögtön transzvesztita. Lehet szándékosan félreértelmezni a másik mondandóját, főleg ha nem tetszik a konklúzió, csak szerintem nem túl sportszerű. Jobban örülnék, ha inkább megcáfolnád azt a véleményemet, hogy az osztrák férfi egyre inkább feminizálódik. A Lázár-videóval a fő probléma valóban az, hogy egy miniszter adta a nevét hozzá, de diplomáciai okokból, nem pedig a tartalma valótlansága miatt.

Jessss 2018.11.10. 23:13:39

@egy laikus: teljesen egyetertek veled.

Leooo 2018.11.10. 23:14:30

feherandras: Azért ne menj el kaja-bloggernek... A töltött káposzta (savanyú káposztából) az annyira magyar étel, hogy leginkább balkáni, ott úgy hívják, hogy 'sarma' (mit tesz isten a dél-Alföldön is szárma néven ismerik) és török közvetítéssel terjedt el mifelénk, felváltva az addig emblematikus magyar ételnek tekintett húsos káposztát. És a büszke töltött paprika is leginkább 'punjena paprika' néven eredt onnan, a tengermellékről. Mivel a paprikát is a balkánról szerváltuk a törökök 'segedelmével' , s a krumpli is az 1790-es évek vége/1800-as évek eleje táján került honunkba ezért a paprikás krumpli is echte ősmagyar étek...
Az osztrák 'vacak' konyháról meg: epa.oszk.hu/03200/03256/00003/pdf/EPA03256_klio_2017_03_052-058.pdf

alhambra22 2018.11.10. 23:20:17

"a korábban már említett feminizálódó, elférfiatlanodó folyamatokra" … bocs ez mar a hab a tortan….. szerencsere mo-n is vannak nok akik nem eppen vacsorat akarnak fozni az uraiknak akik a favagasbol v epp a kocsmabol ternek haza, kb ugy gondolkodva na csinalok meg egy gyereket az asszonynak akkor legalabb nyugton lesz….. a 21. szazadban vagyunk es mindenesetre elgondolkodtato hogyha egy no intelligens netan van egy jo allasa az szerinted az emlitett (feminizalodo/elferfiatlanodo) folyamatokat vonja maga utan…...

feherandras 2018.11.10. 23:25:04

@alhambra22: Szóval az a nő aki főz, esetleg gyereket nevel és nem egy vállalat vezetője, az már nem is intelligens? Nem hiszem, hogy bármi ilyet állítottam volna.

Parajpuding 2018.11.10. 23:26:41

Ennyi szubjektivizmustól tocsogó ostobaságot összehordani egy cikkben azért nem piskóta. Ausztria nem való - mint a cikkírónak - a "magyarságának" erős korlátain átlépni képtelen embereknek.

feherandras 2018.11.10. 23:35:02

@Leooo: jogos! Bár ha az alapanyagok részleteiben elmerülünk, azért az általad linkelt írás első példája, a Mozart-golyó is érdekes osztrák különlegesség. De megígérem, hogy nem megyek kaja-bloggernek, vagy legalábbis kicsit jobban elmélyülök a témában mielőtt iilyesmire adnám a fejem:) köszi a linket holnap eolvasom!

Electrolo 2018.11.11. 00:21:49

25 évet dolgoztam Ausztriában de most már 3 éve megint itthon. Elektromérnök vagyok és kint is az voltam, fejlesztömérnök pozícióban. Kétlaki életet éltem, gyakorlatilag minden hétvégét+ szabadságomat itthon töltöttem.
Nem értek egyet a cikk több állításával sem.
* Az osztrák kaja igenis nagyon jó, sok hasonló étel van csak enyhébben füszerezettebbek. Viszont
igényesebben vannak elkészítve, nagyobbak az adagok és szebb a tálalásuk.
* Nagy különbségeket látok a közlekedés szinvonalában amely mind a jármüparkokat, mind a
vonalhálózatokat, mind a közlekedési kultúrát illeti. Ez mind a vasútra mind a közútra igaz.
Fényévnyi távolságra van egymástól a 2 vasúttársaság az ÖBB és a MÁV minden tekintetben.
* Az élet sokkal jobban szervezett, mindent el lehet könnyen intézni, kapsz szakembert mindenfajta
munkára ami a ház körül adódik.
* Igen, az élet sokkal drágább de jobb minöségü.
* Sztem soha de soha nem fogjuk utolérni öket mert az ipar színvonala meg sem fogja közelíteni az
övéket. Tele vannak kis, közepes cégekkel melyek osztrák tulajdonúak még Kelet-Ausztria is,
nemhogy Nyugat-A.
Nálunk csak az olcsó, ócska bérmunka van ami mindenhol máshol is a fejlödö világban. Legyen ez
autóipar vagy elektronika vagy bármi...
* Nincsenek önálló magyar cégek határozott termékprofillal, fejlesztéssel, gyártással. Csak multikat
kiszolgáló, primitív alkatrészeket beszállító sufnik vannak, abból se sok.
* Ausztriának patinás, értékes termékeket elöállító cégei vannak és most hagyjuk ki a multikat meg az
autógyárakat:
Theurer&Plasser (vasúti pályákat felújító, építö gépláncok), Voest Alpine (minöségi acéltermékek, pl.
autókarosszéria lemezek), Konrad Doppelmayer (síliftek), MagnaSteyr (osztrák-kanadai
tulajdonos, hajtásláncok tervezése), Melecs (osztrák tulajdonos, autóipari beszállító), Fronius
(napelemes inverterek)
Ezek mind-mind értékes cégek amelyek sokkal nagyobb termelési értéket állítanak elö mint a
magyar sufnik.
* Az idegenforgalom se olyan mint nálunk...nem a Balatonban lógatják a turisták a lábukat 1000Ft-os
strandbelépövel és 500 Ft-os hecket esznek amivel elvannak egész nap, hanem megveszik a 250 E-os
síbérletet 1 hétre/fö és este megvacsoráznak egy Gasthaus-ban amiért kiadnak 30E/fö.
* Nem véletlen,hogy Ausztria kibocsájtása kb. 300 milliárd E/év,míg M.o-é 110-120 milliárd E/év.
Ebböl fakad az óriási jövedelmi szintbeli különbség is.

És akkor még csak a legfontosabb különbségeket soroltam fel, a nüanszokat nem pedig az ördög
mindig a részletekben van. Ezért jobb ott az emberek közérzete mint itthon, ebben a lomha, lusta kelletlen környezetben, ahol mindenért morognak, minden minöség legalábbis egy kicsit kifogásolható.
Ezeket az emberek a mindennapokban élik meg és nem is lehet mindig számszerüsíteni.
Ez 25 év kétlaki élet tapasztalata.

Ennyit tudtam volna hozzáfüzni a cikkhez.

lüke 2018.11.11. 04:59:44

Mivel a monarchia egy egységes kultúra volt,alapjaiban nem különbözünk.
(Honthy Hanna , Csikós Rózsi, Fedák etc mindkét ország ünnepelt sztárja volt pl.)
Csak a “balsors”ban mi, ők pedig “Bélla geránt aliī, tu félix Áustria nūbe.”
kokomalista.blog.hu/admin/post/edit/13705232
Bécsben 90- ig 30 ezer magyar èlt, Mariahilf déli részén, ma több.
Hallottál e magyar orvos professzorokról, vagy színházi emberekről - Rökk Marika vagy Lichter Marika, ők se illeszkedtek be?
kokomalista.blog.hu/admin/post/edit/8687488
Jártál -e az operában, pl a Carmenen ,amikor a nők piros ruhában vannak, s a köztársasági elnökkel találkozol a büfében. Vagy láttad -e a Burgtheather ( terv. Semper& Hasenauer) 36 m- s forgószinpadát, ahol aminiszterelnök a büfében elvegyül.S tudod e a Hasenauer str a Türkenschanz Parkban végződik, ahol minden náció gyereke megtalálható.
kokomalista.blog.hu/admin/post/edit/6942429
Vagy jártál - e a Sieveringer str- n ,ahol Vranitzky a Meinlben - ms SPAR Gourmet- vásárol, s a közeli gimi tanulóival beszélget.
Ez Bécs , a keleti régiókkal :Burgenland és Niederösterreich.
Három Ausztria van Nyugat, Salzburggal; s Tirol, ( ahol a kutya is tiroliul ért, mondta a vámos viccesen) meg a fenti keleti régió.
kokomalista.blog.hu/admin/post/edit/6722635
Identitás tudatuk az AMA Gütesiegel elterjesztése egész Európában, az áruk minőségét fémjelzi.
“a sokaknak nem sikerül Ausztriában megtalálni a számításait” ld .fenn,akkor :menjen haza és élvezzze ,vagy álljon tovább.
Ausztria egy befogadó ország ,90 óta 7,5> 8,5 M - ra nőtt a lakossága.
A Favoriten a monarchiában a cseheké volt,sose az osztrákoké!Ahogy Mariahilf a magyaroké.
Rendelésre írt színtelen cikk,
Mennyit utazol a 9- s villamossal?

lüke 2018.11.11. 08:41:17

@Electrolo: miden soros igaz

a konyháról:
A citrom karika a prézli ( ez is osztrák :Brösel) érdességét elveszi,konyha technikai oka van( nem tudásból nem lehet prejudikálni) ez nálunk feledésbe ment!
Az osztrák konyha része a paprikás krumpli= Fiakergulasch,
a borjú pörkölt, a húsleves: Tafelspitz ( menj el Plachuttához) s Burgenlandban a rakott krumpli, így is hívják.

lüke 2018.11.11. 08:45:11

@lüke: vicces a blogmotor,átírta sorosra a sorodat

feherandras 2018.11.11. 09:04:00

@Electrolo: köszi a hozzáfűzést! Sajnos igazad van, az osztrák gazdaság fényévekre van tőlünk.. Írhattam volna az osztrák előnyökről is, csak azokról már sokat hallottunk és inkább egy olyan bejegyzést akartam írni, ahol a magyar oldal előnyeiről van szó.(már ha valakinek előny ugye, amikről szó esik)

feherandras 2018.11.11. 09:12:08

@lüke: főleg az u6-tal illetve a badnerbahnnal közlekedek, ez a kettő szerintem tragédia, az u6 színvonala a pesti M3-ast idézi, a badnerbahnon meg pár hete megkéselték a kollégámat. Egyébként érdekes amiket felhozol, mondjuk nem az a felvetés, hogy rendelésre írnék bármit is.

GöTi 2018.11.11. 09:40:44

@lüke: Valamennyi általad elhelyezett linkre "Az oldal megtekintésére nincs jogosultságod" feliratú képet kapom.

Mi ez, már az olvasást is kizáró előcenzúra?

Indexéknél feketeseggű vagyok? Oszt miért?

STO ETA TOVÁRISI?

]{udarauszkasz 2018.11.11. 10:20:05

Magyarorszagon egyvalami jobb,mint Ausztriaban: az eghajlat. Ezt leszamitva annak ellenere,uszitanak a magyarok ellen,hogy joval tobb, kulturalisan, es mentalitasban idegenebb nepcsoport vandorolt be,akik aztan tenyleg semmit se csinalnak,kiveve,hogy becsomagoljak a feleseguket,mintha fel akarnak adni oket a postan.

tatárfejű kutya 2018.11.11. 10:22:06

@egy laikus: Olvasd el a válaszomat kiváltó kommentet is!

Miben vitatkozol most velem? Mit tudsz cáfolni az általam leírtakban?

Hogy jönnek ide a magyar családnevek?

Nem ezekre reagáltam.

"Nézd meg Magyarország etniki öszetételét mondjuk a 18 században."

Nézd meg mondjuk a mai Nyugat-Európa etnikai összetételét:)))

Európai téridő 2018.11.11. 10:31:51

@haXXXor: De az ex-komprádor ex-poszt-elvtárs-utitárs urak és hölgyek nem hagyják, hogy rendezzük végre közös dolgainkkat legalább fejben. Ausztria pedig egy sunyi Habsburg-Hitlerország. Mert Adolf bizony osztráknak születettt, nem németnek. A Habsburgok pedig Mohácstól a kiegyezésig birodalomban gondolkodtak és nem az immáron nem oktrojált alkotmányos Monarchiában. Az ő akkor formálódgató nemzeti érzésük gyengécskébb volt, mint a benne élő népeké, amely nemzeti érzéseket azért jól megtámogatták az ortodox-pánszláv-illír ideológiák, a guruló rubelek, egymás megsegítése anyagilag és végül Ferenc Ferdinánd irodája.

Európai téridő 2018.11.11. 10:34:01

@tata19: Nézzük etnikai tisztogatásnak azt a sok gazemberséget, amelyet a Hasbsburgok elkövettek országunkban. Kicsit későn kapcsoltak, hogy rosszul tették. A 18. életévétől még 19 évbe tellett Ferenc jóskának is, hogy leessen az a bizonyos tantusz.

ze11 2018.11.11. 11:15:59

@Európai téridő: Nézd meg azt is, hogy hogyan alakult Magyarország lakossága mondjuk az 1700-as évektől kezdődőne... 1720-ban a 3.2 millió lakosnak nagyjából felét lehetett etnikailag magyarnak tekinteni, a következő hatvan évben állam által szervezett és spotnán migráció hatására a 3.2-ből 9.2 millió főre nőtt a lakosság, aztán újabb száz év alatt még jött olyan 4-5 millió ember külföldről.
Szóval az "etnikai" dolgokat felhozni elég -hogy is mondjam- ingoványos dolog.

Európai téridő 2018.11.11. 11:44:50

@ze11: És Mohácstól a karlócai békéig semmi sem történt, ugye, tr Főokos?

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.11.11. 11:50:33

@]{udarauszkasz: Igen a sajátjukat becsomagolják, a hülye bennszülöttek nőit meg kicsomagolják..

marczy 2018.11.11. 12:19:05

Kinek a pap, kinek a papné, egyfelől tök jó, hogy pl. a felsőoktatásuk sok szakon sokkal gyakorlatiasabb, mint a miénk, másfelől viszont - Bécsnél maradva - tisztára olyan, mintha az MSZP ifjúsági tagozata lenne. És igen, utálom azt a hipermacsó mentalitást, ami nálunk még mindig divat. Conchita Wurst figuráját viszont ugyancsak nagyon erős túlzásnak tartom, amire még a legliberálisabb magyar is kikel magából. Mert ha átoperáltatom magam nővé, attól még nem lesz petefészkem, hogy biológiailag saját gyereket tudjak szülni. Ugyanez vonatkozik nők esetén a herékre. Az más tészta, hogy sok magyar szemében még mindig túl élesen elkülönülnek a "férfihoz illő" és a "nőhöz illő" dolgok.
Ausztria kicsi ország, viszonylag családias, lüke példáiból is látszik, hogy az osztrák elit nem annyira elzárkózó, mint a magyar elit, és hogy a magas kultúrának arrafelé sokkal inkább van respektje, nem csak sznobériából járnak az operába. Salzburgban olyan fantasztikus Varázsfütyi-előadások szoktak lenni, hogy lehidalsz. De jazzt hallgatni is érdemes lehet Bécsig elmenni.
Rökk Marika magyarországi német származású volt, némi előnnyel a kőmagyarral szemben :).
Az osztrák identitás nem annyira zavaros, mint amilyennek tűnik, de Bécs szinte mélyvörös folt Ausztria szívében - ám még ott is érződik, hogy a fiatalok nagyon balra húznak, de az öregek nacionalistábbak. Graz is már kozmopolita lett, de általában véve jobbosabb, mint Bécs.
Az osztrák identitás jórészt az alpesi kultúrára épül, melynek része ma a téli sportok űzése, korábban meg ugye a havasi legeltetés meg ehhez kapcsolódóan a "trallallúlió" és a "humpapa" (osztrák népzene). Ehhez kapcsolódóan pedig a dialektusoknak sokkal nagyobb a presztízse, mint nálunk (magyarországi magyarokról beszélek). Bár nagyon erősen megütötte a popkultúra a népzenét, az mostanság ismét feljövőben van főleg vidéken. Ahol télen sípálya van, ott nyáron tehenek legelnek még ma is. Maga az alpesi kultúra pedig azért olyan, amilyen, mert a völgy egyik és másik felén lévő emberek a visszhang miatt könnyen át tudtak kiabálni egymásnak, ez nálunk, laposiaknál nem működött, max a füstjel volt az, amivel éppen hogy letelepült honfoglaló őseink távolról kommunikálni tudtak, ill. később pl. a gémeskút gémjével jelezték, hogy jó-e a víz.
Az alpesi kultúrkör határai túlnyúlnak Ausztrián, át Szlovéniába, Svájcba, Bajorországba, de lényegét tekintve ez határozza meg számomra Ausztriát. Már a délnémetek is mások - főleg a szászok -, az északnémetek pedig megint csak laposiak, a bajorokétól és a szászokétól is merőben különböző kultúrával.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.11.11. 12:31:12

@egy laikus: A brit királyi család a 18.sz. eleje óta német származású. ( Eredetileg Hannover-ház, csak később módosítottak a jobban hangzó Windsorra.) Szent István egész biztosan nem latinul beszélt a hétköznapokban, hanem magyarul. ( Na jó, Gizi kedvéért valszeg megtanult valamennyire németül..:)

mozzie 2018.11.11. 13:13:22

@feherandras:

"Jobban örülnék, ha inkább megcáfolnád azt a véleményemet, hogy az osztrák férfi egyre inkább feminizálódik. A Lázár-videóval a fő probléma valóban az, hogy egy miniszter adta a nevét hozzá, de diplomáciai okokból, nem pedig a tartalma valótlansága miatt."

OK. Örülj, mert cáfolom. Hülyeség. Akárhányszor is térsz vissza erre a rögeszmédre.

A Lázár videó főproblémája pedig nem az amit állítasz, hanem az, hogy tudatos hazugságok özöne az egész förtelem.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.11.11. 13:14:42

@mozzie: Nyilván a rajta szereplők is csak statiszták. Zorbányista trükk az egész..

mozzie 2018.11.11. 13:48:25

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:

Barátom, akkor csak rettegj és örülj, hogy nem ebben a bécsi pokolban kell tengődnöd. Jogod van erre és neked is legyen mondva. Apropó, effektív mit is volt a bűnük azoknak a "Zorbányista statiszták"? Tettek valamit a videóban?

Én speciel ismerem azt a helyet és azokat az utcákat, mert barátaim élnek onnan párszáz méternyire.
Hogy, hogy itt - Budapesten - nem látjuk Lázár Jani borzongását?

youtu.be/TmgIRlC0OS0

HoNeYBiRD 2018.11.11. 13:56:49

@feherandras: az erkölcsi normákat kár hasonlítani, nálunk egyszerűen sokat a kényszer szült. A sima megélhetéshez sok embernek ügyeskedni kell, nem ahhoz, hogy nyugatiasabb színvonalon éljen, ahhoz kell csak igazán ügyeskedni. Amíg ezek az Ausztriában ismeretlen kényszerítő tényezők nem szűnnek meg, addig ez nem fog változni. Ez korántsem azért van, mert mi szeretünk ezen normák szerint élni.

@Electrolo: atyaúristen, azt se tudom hol kezdjem.
Az, hogy kinek milyen kaja ízlik, az lehet szubjektív. Viszont a mai világban már sok minden lemérhető az alapján, hogy mennyien keresnek rá egy bizonyos dologra az interneten (keyword search volume), nem kell mondani, a magyar konyha vezet. Eleve ez az osztrák konyha kicsit érdekesen hangzik nekem, nem sűrűn használjuk ezt a kifejezést, lehet, hogy azért mert a cikkben említett wiener schnitzelnél többet nemigen tudnak felmutatni, mármint ami ismert lenne egy külföldi számára is. A rántott hús egyébként egy kifejezetten egyszerűen elkészíthető, jó kaja, akár otthon, akár étteremben esszük. Az biztos, hogy enélkül szegényebb lenne a világ. Egy pirospont ezért mindenképp jár a sógoroknak.

Turizmus. Láttál a két országról térképet? Ausztria egy hangyafasznyit szerencsésebb helyzetben van adottságilag mint Magyarország. Azzal példálózni, hogy milyen költési szokásbeli különbségek vannak egy nyári, tóparti nyaralás és egy sítúra között, hát nem tudom, elég nagy hülyeség, már ne is haragudj. De ha példálózni akarunk, akkor Magyarországon van egy Sziget fesztivál, ami jóval nagyobb brand, mint bármelyik osztrák fesztivál. Nem melleslegé Budapest Közép-EU bulifővárosa.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.11.11. 14:13:38

@mozzie: Tipkus libsi csúsztatás. Bp-en nem foglalnak el egész városrészeket idegen kultúrájú népcsoportok. Bécsben több ilyen kerület is van..

HoNeYBiRD 2018.11.11. 15:00:55

@Electrolo:
Kaja: Ha valaki azt mondja a magyar konyhára, hogy túl fűszeres, az még nem evett igazán fűszeres kaját távol keleti konyhákból például. Igen, a magyar konyha nem sokat segít a fogyásban, többnyire zsíros, de hogy túlzottan fűszeres lenne, az badarság. Ha az osztrák konyha ennél fűszer-szegényebb, arra az angoloknak van egy kitűnő szavuk: "bland", akárcsak az osztrák nemzet maga. Adagok: nem lehet, hogy Magyarországon rossz helyekre jársz? Én nem emlékszek, hogy éhes maradtam volna itthon valaha is, esetleg fancy fine dining helyeken, de ezeket lehetőség szerint kerülöm. Tálalás: ez kb. huszadrangú, ha az étel egyébként jó ízű. Hál isten nem a fine dining határozza meg egy ország konyháját.

Szakemberek: szerinted miért lehet az, amit írtál? Véletlenül nem azért, mert például a magyar szakembereknek is a jelentős hányada kint dolgozik? Nem pedig azért, mert az osztrák szakemberek jobbak vagy többen lennének. Nekik egyszerűen nem kell elhagyni az országukat a megélhetés reményében, nem csoda ha mindenre találsz szakembert, ott van az összes osztrák, plusz egy csomó magyar, meg ki tudja még honnan.

Közlekedés: teljesen felesleges összehasonlítani, más pénzekkel gurítanak. Minek összehasonlítani a járműparkokat két olyan országban, ahol a feljettségbeli különbség évtizedekben mérhető?

Sufni vállalkozások itthon: igen, és ennek mi az oka? Nem az, hogy az osztrák vállalkozók bármivel jobbak, ügyesebbek lennének, egyszerűen itthon mind a mai napig nincs egy támogató környezet - visszakanyarodva a cikkben említett ügyeskedéshez - ha nem ügyeskedsz vállalkozóként, nem élsz meg. Próbálj meg ilyen körülmények között felépíteni valami versenyképeset.

Mi az, hogy az élet sokkal drágább? Eleve hülye, értelmetlen, önmagában semmitmondó kifejezés. Melyik országban könnyebb megélni, kijönni a fizetésből? Ezt kell számolni, nem csak azt, hogy egyes dolgok mennyibe kerülnek. De ha azt is számolod csak, van egy csomó dolog, amiknek az árában semmi különbség nincs a két ország között, nem úgy a fizetésekben.

Nem fogjuk utolérni őket, az biztos, de nem azért mert az iparunk vagy bármink fejletlenebb, hanem azért, mert nem fognak 30 évig egyhelyben járni és várni ránk, amíg felzárkózunk.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.11.11. 16:04:11

@HoNeYBiRD: A Kiegyezés és az I. vh. között egész jól felzárkóztunk hozzájuk..

Electrolo 2018.11.11. 16:26:40

@HoNeYBiRD:
Napokig tudnék vitatkozni veled mindenröl amit leírtam de nem fogok, nincs rá energiám és értelme sincs mert az elfogult embereket úgysem lehet meggyözni.
25 évig figyeltem öket és jó okom volt leírni amit leírtam.
Példaképp csak nézzünk meg néhány vállakozót a 2 országból röviden...
1. Széles Gábor: akinek rengeteg pénz, vagyon hullott az ölébe mit csinált vele ? Gyakorlatilag semmit. Arra figyelt, hogy ne legyen kevesebb. Semmilyen saját terméket nem fejlesztett ki, semmibe nem invesztált, a buszgyártást lepusztította viszont nem élesztette újra. Viszont a köztudatban ö a"Nagy Magyar Vállakozó". Szerintem meg csak egy huszadrangú oligarcha aki semmit nem tud felmutatni a vagyonán kívül amit viszont mástól kapott.
2. Demján Sándor: dettó mint fent de ö legalább épített néhány plázát,
3. Garancsi István: dettó mint fent, "építömüvész". Àllami megbízásokból él,
4. Simicska Lajos: dettó mint fent,
stb., stb., stb.
Most jön egy osztrák:
Hans-Peter Haselsteiner, a Bauholding tulajdonosa. Több akvizícióval lett a legnagyobb osztrák építöcég tulajdonosa. Sztem milliárd E feletti vagyonkája van...
Egyszer csak úgy gondolta már elég öreg és szivesen tenne valami jót a népével. És nem kezdte helikopterböl szórni a pénzt a tömegekre hanem megalapította a Westbahn nevü magánvasutat ami Bécs és Salzburg között közlekedik az ÖBB infrastruktúráján, konkurenciát teremtve neki.
Horribilis összegért (százmillió E nagyságrend) vett emeletes szerelvényeket a Stadler Railtöl amiket az ÖBBjénél nyomottabb tarifával közlekedtet. Ö is tudja, hogy soha nem fogja behozni az árát a befektetés ( ö nem kapott egy fillér állami támogatást sem ellentétben az ÖBB-vel) mégis belevágott hogy megmutassa: lehet konkurenciát csinálni a nagyhatalmú, arogáns ÖBBnek.
És ebböl az utazóközönség fog profitálni.
Nálunk simán elmebetegnek nézték volna és kitagadják.
Most az elözöekben felsorolt családi vállkozásokról ne beszéljünk... azok müködnek a saját logikájuk szerint és termelnek. Pl. Fronius International: forgalom >500 millió E.
Maradok tiszetelettel: Electroló

feherandras 2018.11.11. 16:54:01

@Electrolo: Az oligarchák kérdését jó hogy felhozod, mert nagyon fontos különbség. Bár Széles Gábor nevén azért van egy 80 mrd-s beruházás Zalacsányban, való igaz, hogy az oligarcháink keveset tesznek vissza a közösbe. Mészáros és Tiborcz jelensége szerintem pont ennek a hiányosságnak a felismerése volt. Eleve az egyik legnagyobb probléma, hogy nincs tőke ebben az országban, nézd meg a 100 leggazdagabb magyar vagyonát, tavaly még együtt kevesebb volt, mint a leggazdagabb osztráké egyedül. Mégis milyen piaci versenyben van nekünk így bárhol esélyünk?

Krumpli Bogart 2018.11.11. 17:08:40

Érdekes az a szemléletmód, ahogyan összehasonlítunk két országot. Lényegében minden összehasonlítás alapja a pénz. Karácsonyi vásár, meg szép ruha és jó kocsi, bazmeg! Ki a faszt érdekel? A magam részéről utálom ezt a germán ridegséget, meg a zord időjárást is, utálom ezt a túlszabályozott, píszíterrorra épült EU-t is. A tököm tele van a GDP-növekedés központi kérdésével. A balkáni lazaságot szeretem, a legjobb Albánia és szarok rá, hogy hol lehet sokat keresni. Hova bújhatnék el ez elől az ellenszenves nyugati civilizáció elől?

ze11 2018.11.11. 19:10:19

@Európai téridő: Nemzetiségek tekintetében elég ezt az időszakot megnézni, bár előtte-utána is voltak "érdekes" számok, de ez a leginkább látványos időszak, már ami a nemzetiségeket, illetve a "ki a magyar" témát illeti.

2018.11.11. 19:27:17

Kedves András!

Egyfelől: „kilóméter, őszíntén, kultúrált” – ez még nyelvtannáciság nélkül is borzasztó. Viszotn sajnos a többi rész sem feltétlenül alaposabb.

Kiköltzöés: egyszerűsítések sora. A pénzen kívül figyelembe vehetnéd az emberi viszonyokat, egy munkahely légkörét, de akár a város élhetőségét, a kalandvágyat és azt, hogy sokan itt Bécsben szakmailag jobban ki tudnak teljesedni, mint otthon.

„Megéri, mert az otthoni árszínvonalak igen barátiak hétvégén ha hazamész.” – most azon túl, hogy árszínvonalból csak egy van, konkrétan elektronikai cikk, ruha, benzin és bizony lakás terén is bőven pariban vannak már a pesti és bécsi árak. Nézd meg, mennyibe kerül itt Ausztriában egy liter benzin!

„sem a nyelvi, sem a kulturális különbségek okozta akadályokat nem tudjuk, és talán nem is akarjuk igazán leküzdeni.” – inkább nem akarjuk. Mármint nem akarják egyesek. Aki akarja, az megtanul németül, és beilleszkedik. Pont.

Ami meg már egyenesen érthetetlen: egy ponton elkezdesz az osztrák nemzettudat hiányáról beszélni, majd onnan egy huszárvágással ugrasz a kisebbségekre meg a szociális rendszerre. Ezt követően arra jutsz, hogy mégis vannak (helyesen) integrációs elvárások és a bécsi ismerőseid is bólogattak Lázár videójára. Most akkor van nemzettudat, vagy nincs, egyáltalán mit keres ez a két gondolatsor egymás mellett? Még ha az FPÖ-t vetted volna elő, mint a rossz példát, akik konkrétan a magyarok ellenis kampányoltak. De ilyen nemzettudata inkább senkinek ne legyen.

„Magyarként, úgy hogy mi a világnak olyan csodákat adunk, mint a paprikás krumpli kovászos uborkával, a töltöttkáposzta tejföllel” – itt felcsaptad a közhelyszótárt, bár ne tetted volna…

„A feminizálódási folyamat nálam Conchita Wurst” – Conchita transznemű, a feminizmushoz semmi köze. Amit esetleg mondani akartál az az, hogy az osztrák nők nem szorulnak egzisztenciálisan a férfiakra, de ez kb. minden nyugati országban így van, sőt, ilyen hölgyeket otthon is látsz szép számmal. Karrier, lakás, önállóság – és ennek jó-rossz következményei. De ez nem országspecifikus!

„Az osztrákok, és itt inkább a közvéleményt befolyásoló média, cégek és személyek csoportjára gondolok, minthogy az átlag osztrák polgárra, teljesen máshol tartanak világszemléletben, mint mi magyarok. „ – akkor nem az osztrákokról beszélsz, hanem a véleményformálókról?

„.kelet-európaiként belecsöppenni ebbe a közegbe, felvenni a ritmust, megszokni és beolvadni nem ugyanaz, mint egy vidéki magyar városból felköltözni Budapestre.” – ezt a témát meg simán túltolod. A nyitottság (= a gyűlölet hiánya) valóban tettenérhető, de hogy kultúrsokkot okozna, az finom túlzás részedről. Maximum páran nem értik, de azok otthon se értenének sokat e komplikált világából.

„Nálunk mai napig talán a kilencvenes évekből, talán már sokkal korábbanról is rajtunk maradt ügyeskedések, a kisember kitörési kényszerének pszichológiája formálta gondolkodámódunkat.” – Az ügyeskedés sokkal hamarabb megkezdődött, elég csak a nyolcvanas évek gmk-világára gondolni. Ezen túl lehet ezer más oka, amit nem lehet egy mondattal elintézni. Megint nagyot akartál mondani, de a közhelyszótár győzött.

„nem könnyebb magyarként, mint venezeulaiként, fülöp-szigetekiként vagy bármely más országból érkezőként beolvadni az osztrák társadalomba.” – erre csak simán azt tudnám mondani, hogy kérdezz meg egy venezuelait, fülöp-szigetekit, vagy „bármely más” országból érkezőt, hogy ők is így gondolják-e. Vagy akár egy magyart. Ezen a ponton teljesen elveszítetted a kapcsolatot a valósággal.

Apropó valóság: a vegán életmódhoz meg a light kólához ugyan mi a fiszfasz köze van a kávéházi kultúrának? Ezt a kettőt hogy sikerült összekötni???

2018.11.11. 19:27:33

„Talán kissé messzemenő következtetés, de úgy látom, hogy az erős férfi karakter itt már nem kívánatos. Már nem katonákra, harcosokra van szükség.” – igen, elég messzemenő. A városi fiatalság inkább, a vidéki viszont alig kerüli el a kötelező sorkatonai szolgálatot. Az ugyanis még mindig létezik Ausztriában. Plusz jó pár osztrák vadászni jár, téli sportokat űz, de érdekes lenne az ún. Burschenschaft-ok világát is körüljárni.

Nagyjából annyit mernék 3 éve Bécsben élőként levenni, hogy az osztrákok némileg ódivatúak. Még mindig nyomtatott napilapokat olvasnak százezrével, ragaszkodnak a dohányzáshoz beltérben is, az étkezési szokásaik pedig valóban a Schnitzel-krumplisaláta vonalon erősek a minden sarkon megtalálható Imbiss-talponállókkal együtt.

Ezzel együtt aki ilyeneken fennakad, nem érzi magát otthon, kritikus az osztrák életmóddal, az egyrészt menjen haza, másrészt kérdezze meg a szüleit, melyik ország és fővárosa volt az állandó mérce számukra a nyolcvanas-kilencvenes években, ha a nyugati jólétre gondoltak. Ha megvan a válasz, utána gondolja át, mennyi szörnyűség éri őt itt a nagyvilágban.

„Ausztria, mint ország sokkal magasabb nívót képvisel a köztudatban, mint mi Kelet-Európa” – aha. Mert nem a részeg angol turistákra alapozták a tömegvonzó képességüket.

„Bécs jellegtelen arculata” – oh my God!
„Budapest …. könnyen átvehetné Bécs turisztikai szerepét a régióban.” – tudod András ez úgy működik, hogy először a SAJÁT polgárai számára kéne élhetővé válnia. Budapest szuper hely, imádom, de Bécshez képest még mindig khm…számos kihívással küzd. Néhány ezek közül, amiket kihagytál: hajléktalanság, koszos utcák, milliókat számlázó vendéglátósok, szar vendéglátósok, taxismaffia, parkolási helyzet, sorra lerohadó buszok.

És mielőtt valaki felkiált, hogy gyurcsánydemszky, jelzem, nem érdekel, csak ne etessük magunkat hülyeségekkel. Van még tennivaló.

2018.11.11. 19:32:14

Jav.: viszont, kiköltözés, ellen is - ha már helyesírás..

Európai téridő 2018.11.11. 20:05:12

@ze11: hát ez te és a hozzád hasonló elvrársak tévedése. A betelepítések és betelepülések előzménye volt abban a 150 ívben az az etnikai tisztogatás amely azokat, úgymond, szükségessé és lehetővé tette.

Európai téridő 2018.11.11. 20:05:14

@ze11: hát ez te és a hozzád hasonló elvrársak tévedése. A betelepítések és betelepülések előzménye volt abban a 150 ívben az az etnikai tisztogatás amely azokat, úgymond, szükségessé és lehetővé tette.

Európai téridő 2018.11.11. 20:05:15

@ze11: hát ez te és a hozzád hasonló elvrársak tévedése. A betelepítések és betelepülések előzménye volt abban a 150 ívben az az etnikai tisztogatás amely azokat, úgymond, szükségessé és lehetővé tette.

Európai téridő 2018.11.11. 20:05:21

@ze11: hát ez te és a hozzád hasonló elvrársak tévedése. A betelepítések és betelepülések előzménye volt abban a 150 ívben az az etnikai tisztogatás amely azokat, úgymond, szükségessé és lehetővé tette.

Európai téridő 2018.11.11. 20:05:22

@ze11: hát ez te és a hozzád hasonló elvrársak tévedése. A betelepítések és betelepülések előzménye volt abban a 150 ívben az az etnikai tisztogatás amely azokat, úgymond, szükségessé és lehetővé tette.

mozzie 2018.11.11. 20:15:31

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:

Erre két válaszom van:

1. Bullshit. Mint már mondtam, ismerem a környéket, barátaim élnek ott.

2. Nem kultúráról, hanem reménytelen szegénységről, nyomorról beszélek. Jobb lenne ha inkább a maga portáján adná elő az aggodalmait a Jani meg a sleppje és hagyná meg az osztrákoknak a bécsi problémák kezelését.

mozzie 2018.11.11. 20:18:17

@b.feher:

"„Bécs jellegtelen arculata” – oh my God!"

:D Eléggé visszafogottan reagáltál.

mozzie 2018.11.11. 20:26:59

@b.feher:

"Apropó valóság: a vegán életmódhoz meg a light kólához ugyan mi a fiszfasz köze van a kávéházi kultúrának? Ezt a kettőt hogy sikerült összekötni???"

Csakis óriási furfanggal.

Abszolut egyetértek. Például, nem az én világom a vegan, DE a legminimálisabb mértékben sem nyugtalanít, ha másnak viszont az. Nemzetbiztonsági, nemzetérzeti, kulturális, stb, következtetéseket ebből még tökrészegen se vonnák le. Ízlés dolga és én inkább nem mondok le a käsekraineremről.

mozzie 2018.11.11. 20:32:05

@Krumpli Bogart:

"Hova bújhatnék el ez elől az ellenszenves nyugati civilizáció elől?"

Hát, az általad megjelölt Albániában nemigen, mert épp befelé igyekeznek az általad felvázolt "terrorba". A NATO-ba már be is léptek. Ez nagyjából vonatkozik az összes balkáni államra és népességre. Vagy már bent vannak, vagy épp sorban állnak a belépésért.

Esetleg jóval messzebbre igyekezz. Avval nekik is teszel egy szívességet.

KagirOdy 2018.11.12. 03:36:06

@feherandras: Nekem tetszett az írás.

Ha valaki külföldön jobban érzi magát, jobban ki tud bontakozni, nagyobb hasznára tud lenni a világnak, menjen, legyen boldog és tevékeny. Sok sikert kívánok neki. Én is dolgoztam Bécsben, szerintem nagyon szép város. Mindamellett, ha tud, segítheti az otthonmaradottakat. Ha mással nem, legalább némi bíztatással. Máshol sincs kolbászból a kerítés, és Magyarországnak is vannak értékei és lehetőségei. Tetszik a hozzáállás.

Persze azt is megértem valahol, ha valakiből ömlik a gyűlölet (vagy keserűség). Engem is gyakran nagyon elkeserít, amit magam körül látok. Különösen nehéz lehet, ha valaki kényszerből van külföldön. Nehéz lehet a beilleszkedés. De azért lássuk be, ez a hozzáállás jóval kevésbé visz előre.
Furcsának tartom, hogy valaki külföldre megy, ott él, boldogul, és mégis itthoni blogbejegyzések megjegyzéseiben ostorozza a magyar állapotokat. Tudok olyanokról, akik külföldre mentek, ott éltek, boldogultak, és például Nobel díjat kaptak.
Biztosan minden komolyan gondolkodó ember örül a jószándékú kritikának. Szívesen halljuk a tanácsot, a világlátott tapasztalatot arról, máshol hogyan csinálják jobban. De a folyamatos szidalmazás elég lehangoló.

Felmerült a feminizálódás, manapság népszerű téma, nekem is van véleményem. Nincs motorkerékpárom, macsónak még a legnagyobb jószándékkal sem lehet nevezni, és mint minden józanul gondolkodó férfi, természetesen én is feltétlenül támogatom a női egyenjogúságot és a másság tiszteletét. Mindenkinek adjunk meg minden lehetőséget, amit tudunk, hogy a legjobban ki tudja bontakoztatni a tehetségét a világ javára.
Mindazonáltal vannak biológiailag adott különbségek a nemi szerepekben. Például a szülés, szoptatás, stb. felelősségét nem tudjuk átvállalni a hölgyektől. Én pedig férfiként, ha favágó nem is lennék, és ha elfogadom is a másságot, azért mégiscsak törekszem a "hagyományos" férfias értékekre. Erő, bátorság, tisztesség, munka.
Ami pedig a "modern feminizmust" illeti, kifejezetten elrémít, amit sokszor látok. Sok agresszív, erőszakos, elégedetlen hölgy (és néha férfi), akik ugyan a női függetlenséget hirdetik, de mégis házsártos feleség módjára mindenért minket, férfiakat hibáztatnak. Akik az elfogadást követelik, de közben mindenkit kigúgyolnak, lekiabálnak, elhallgattatnak (sőt, manapság már meg is támadnak) aki kicsit is más véleményen van. Mintha nem is egyenjogúságra törekednének, hanem egyeduralomra. Nem tudom, milyen lehet a női egyeduralom, de nem vagyok biztos benne, hogy maga lenne a Kánaán. Meglátjuk, majd kiderül.

Akárhogy is, tetszett az írás.

mozzie 2018.11.12. 10:40:57

@Brix:

"A másik problèma, ami nagyon zavaró: a túl sok ázsiai , balkáni ès afrikai migráns..."

Mit szólnál, ha osztrákok vágnák ezt a képedbe - magyar "migránsokról"? Hm. Ha meg nagyon "zavarnak" ezek az emberek, menj el. Nem fog senki marasztalni.

mozzie 2018.11.12. 10:44:29

@KagirOdy:

"Ami pedig a "modern feminizmust" illeti, kifejezetten elrémít, amit sokszor látok. "

Na jó, de ennek specifikusan mi köze van az ausztriai életmódhoz és, azon belül, a kávéházak számához?

wien74 2018.11.12. 12:41:50

Budapesti születésű vagyok, szívem csücske az a város és pont ezért sajog érte. Mert bármennyire is szép, meg egyedi, meg minden, pár napos városnézésre való. Az ott lakóknak meg túlélésre. Bécs viszont élhető, élvezhető a kávéházaival, a Schnitzeljével együtt.Nekem igenis tetszik a mindennapok "nur mit der Ruhe!" felfogása, a becsületesség, a szabálykövetés. A szakmámban dolgozom 4 éve és nem a pénz miatt élek itt. Hanem mert hozzám sokkal közelebb áll a helyi gondolkodás, mint az otthoni. Persze a kovi ubit magam készítem és a paprikás krumpli is pont annyira csípős, amennyire én szeretem. Ausztria viszont valóban jobban teljesít. Én én örülök h ennek aktiv részese lehetek.

egy laikus 2018.11.12. 18:03:10

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
Igen, köszönöm. Korrigálnom kell magam. Valószínü Gizellával és a királyi udvar nagyrészével kellett németül / olaszul beszélnie.
Bár érdekes, hogy a fiának, Imrének az anyanyelve német volt, a tanítója Gellért pedig nyilván olaszul tanította.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.11.12. 20:23:17

@egy laikus: Ha jót akart neki magyarul is megtaníttatta. Az ispánokat, különböző főembereket így könnyebben kontrollálhatta a későbbiekben. Akkoriban a királyfiakat katonának nevelték, ennek során pedig elsősorban magyarokkal érintkezett. Nehezen tudom elképzelni, hogy ne tanult volna meg magyarul, de persze ha van ilyesmire forrás, akkor elfogadom.

Valószínű, hogy kisgyerekkén kétnyelvű volt. Gellért pedig csak később vette át az oktatását.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.11.12. 20:34:03

@mozzie: Ha Bullshit lenne, akkor szervezett tömeg van mögötte. ez nehezen elképzelhető. Nyilván nem mindegy, hogy mikor filmezik az ember. Kora reggel valszeg több fehér embert látni, mert munkába rohannak. Ha ilyenkor megy ki egy ellenérdekelt forgatócsoport, akkor Lázár videójának az ellenkezőjét mutathatja be.
Az ATV videója azért fasság, mert keveri a szezont a fazonnal. Egy kulturális térhódítást egy másik város szegregált nyomortelepével.

egy laikus 2018.11.12. 20:55:05

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: bizonyára így volt.
Kicsit felfrissítettem Istvánnal kapcsolatban az ismereteimet és egész furcsa így érettebb fejjel rácsodálkozni arra, hogy a politikája a külföldi mesterek, tanítók megnyeréséröl, országba csábításáról és foglalkoztatásáról szólt. Imre hercegnek írt intelmeiben pedig azt kéri, hogy bánjon jól a külfödiekkel a jövevényekkel. Tény, hogy akkor még nem terjedt a nacionalizmus fertője (más fertők voltak akkoriban).

lüke 2018.11.12. 21:14:04

@feherandras:
Semmi érdekesség nincs benne, csak amit közvetlen tapasztaltam azt írtam le ( a nagyanyám aki nevelt a monarchiában nőtt fel, 99 évesen halt meg 1991- ben .
Cumpfli, trotli, trampli ,stauben ,mázli, sámli etc szavakat használta, ugyanazon sütési kultúrája volt ,mit a kórházi kollégáknak, kiváló minőségben.
Velem mindig vicceltek ,de a hibákat kijavították,s mivel 10 évesen már a DDR- ben voltam cseregyerek ,elég magas szinten tudok németül.
(A vicc csupa e-vel
Wie heisst Essbesteck auf ungarisch?
Eszceug - feleltem, mert otthon ezt is így hívtuk,qqq nagy röhögés volt)

9- s a legremesebb

lüke 2018.11.12. 21:16:12

@Electrolo:
Széles Műszertechnikáját- az átkosban- a sógora vezette, ő volt az éceszgéber,nem SzG

]{udarauszkasz 2018.11.13. 07:09:47

@HoNeYBiRD: Ausztria csak jobban hasznositja az adottsagait. Itt lehet sielni telen,mert itt vannak hegyek, ilyesmi. Magyarorszagon meg lehet jokat kajakozni,jobb az idojaras, ebben Magyarorszage a pont. Csak Magyarorszagon nem hasznaljak ki az adottsagait. Ehelyett viszont beepitik a Balcsit yachtkikotokkel:)

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.11.13. 09:54:03

@egy laikus: István intelmeit szeretik félreértelmezni. Idegenek alatt az udvar által behívottakat értette, akik az ország feudális társadalmi rendre való átállítását segítették,és nem azt hogy napi ötezer muszlim ömlik be az országba. A hit védelmében valszeg éppúgy ölt volna muzulmánokat, mint utódai, de még a keresztes hadjáratok kora előtt meghalt. Kegyetlen hatalomtechnikus volt, és valszeg fanatikus katolikus.

lüke 2018.11.13. 17:11:54

@b.feher:
Jól néznénk ki ,ha olyan sok Burschenschaft lenne!
Elég a 17 tag a parlament FPÖ frakciójából

mozzie 2018.11.14. 23:05:40

@Brix:

" Az USA-ba és Ausztráliába is egy nagyon szigorú bevándorlási rendszer van.. Csak azokat engedik be , akikre igazán szüksége van a társadalomnak. Korábban pedig az angolszász kultúrájú európai bevándorlók tették naggyá mindkét országot. "

Ökörség. Ausztráliáról speciel több évtizedes tapasztalatom van. A háború utáni európai bevándorlás tette naggyá az országot. Lásd például, Snowy River Scheme.

Ugyanez mondható Amerikáról is, bár ott jóval hamarább indult be a folyamat. Olyan egyén aki azt állitja amit Te, soha nem járhatott, például, New Yorkban és környékén. Vagy járt, de csukott szemmel mászkált összevissza.

mozzie 2018.11.14. 23:10:02

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:

Mi volt abban a Lázár förtelemben amit konkrétan elrettentő borzalomnak lehetett kinevezni? Az egész egy hányadék volt. Nem is véletlen, hogy Lázár szép csendben elnézést kért az osztrák politikai vezetéstől.

A magyarság azon hányadának szánta azt a fércműt amely falja az önhülyítést. Ha közéjük tartozol, élvezd szépen.

Armina Steiner 2018.11.15. 21:31:18

Az biztos hogy tokuk tele mar a bevandorlokkal.
Erzem a munkahelyemen is olykor. Nem is kevesszer.
süti beállítások módosítása